Quantcast
Channel: Kuriosapaviljongen
Viewing all 56 articles
Browse latest View live

Från Champon-pulver till Charme

$
0
0
Är det någon som vet hur härligt Syster Ellas Champon-pulver var? Redan för drygt 80 år sedan fanns det hårschampo med fantastiska egenskaper, eller som det står i annonsen, "håret blir friskt, luftigt, yvigt samt får vacker glans och naturliga vågor":


































Annonsen är hämtad ur tidningen Charme - den moderna damtidningen, som utgavs mellan åren 1921-1933 och som annonserade sig så här:



































Omslaget till nummer 24-1930 såg ut så här:



Från Gåsebäck till Saxtorp

$
0
0
Fyra bilder från sidorna 114 och 121 ur boken Svenska motormän i ord och bild från 1950:

Stig Bramell, en av landets allra bästa rundbaneförare [...] i en typisk kurv-broadside under ett lopp på Gåsebäck.



Limhamns idrottsplats utnyttjades flitigt som motorarena [...] Den här vackra bilden visar fr. v. danskarna Torkild Clausen och Bögh Mathiesen samt svensken Ebbe Lundqvist i ett uppvisningslopp 1932.
























Saxtorpsloppet: Här kommer A-klasserna 1937. På den översta bilden har startsignalen just gått och förarna springer igång sina maskiner och nederst drar man på för fullt utåt banan.

Från Opel till Saab

$
0
0
Året var 1958 och för de som valt att inte köpa en TV-apparat inför fotbolls-VM kunde det kanske bli frågan om en ny bil. Men frågan var vilket märke och vilken modell? En bil som var stark, hållbar och stabil eller kanske en bil som var säkerhetstestad, familjebyggd och körbekväm. Här två annonser (som nu har fått lite färg) hämtade ur Morgon-Tidningen den 2 juni...


...respektive 22 maj 1958

Från London till Barcelona

$
0
0
Det är lätt att bli förvånad när man inser vad man samlar på. Jag lyfte locket av en plåtask och hittade en bunt med pappersdekaler, sådana som man ska klistra på sin resväska när man har bott på något välkänt eller obekant hotell. Dekalerna från, Hotel Rembrandt i London och från Victoria Hotel i Barcelona, är säkert från den förra hälften av 1900-talet, förmodligen från 1920-talet?



Från Värmland till Dalarna

$
0
0
Ett par fotografier ur ett gammalt album inhandlat på loppis. Motorcyklister på det glada 1920-talet. Först två motorcyklister någonstans på gränsen mellan Värmland och Västmanland kan man tänka. Den ena motorcykeln är värmlandsregistrerad S1030 och den andra är registrerad i Örebro län T891. Båda förarna har dubbelknäppta rockar, rejäla handskar och skärmmössor som skydd för fartvinden. I bakgrunden en oläslig vägskylt och fyra mjölkkrukor som väntar på avhämtning.
 På nästa bild ser vi en ytterst välfriserad man på en dalaregistrerad motorcykel W115.

Från Shell till Esso

$
0
0
Den dagligen beprövade Shell X-100 Multigrade, eller den nya Esso Extra det är frågan? Eller snarare, det var frågan år 1964.


































Två annonser hämtade ur tidningen Illustrerad Motorsport 1964. Omslaget till nr 4 - med reklamen från Shell - pryddes av en 1937 års Cord 812 Westchester, medan omslaget till nr 7 - med reklamen för Esso - hade Tom Trana och Gunnar Thermaenius sittande på motorhuven till deras Volvo PV 544.

Från Ford till ved

$
0
0
Våren är vedhuggningens tid. Här ett par bilder från sent 1930-tal, tagna i Bastnäs utanför Gyttorp. En Ford modell T från 1926 eller 1927 är ombyggd till Epatraktor, och via en rem fungerade som drivkälla åt kapklingan. Sen gällde det att snabba på med klyvningen innan pinnar och klabbar torkade och blev stenhårda.


Från kontorspärmar till kopiering

$
0
0
Säg kopiering av papper och kaffe ur plastmuggar, då är vi på ett kontor. Året var 1968 och papper kunde förvaras i pärmar från Kontek, sedan de kopierats i en Olivetti Copia II och kaffet avnjöts ur muggar av plast från Jihå. Om alltsammans kunde man läsa i annonstidningen Aktuellt för kontoret - tidskrift för effektivare rationellare och modernare kontor nr 4 1968. När du läst klart, gör du din signatur och ett kryss på cirkulationslistan och lämnar tidningen till någon av kollegorna på kontoret





Från nattklubbar till varuhus

$
0
0
I kioskdeckarnas värld inträffar det alltid mord på det mest väntade ställen! Ja, jag skrev inte oväntade ställen, utan just väntade ställen... I en kioskdeckare kan nämligen mord och ond bråd död inträffa precis var som helst. Alla plaster är alltså väntade eller till och med förväntade mordplatser! Snygga bokomslag var det också förr.

Nattklubbsmordet av Kjenne Olners utgiven av Dollarböckernas förlags AB i Stockholm, men tryckt i Örebro på fackföreningsägda Tryckeri AB Örebro-Kuriren och året var 1956. Mord i varuhus av Adam Knight och i svensk översättning av G. Jungholm gavs ut i serien Meteor-böckerna av AB Lindqvists förlag i Stockholm. För trycket,  från 1955, svarade AB Tryckcentralen i Borås.

Från Champis till Loranga

$
0
0
En blågul emaljskylt passar väl bra på nationaldagen! Drick Champis föreslår skylten. Visst, men man måste minnas att Loranga är drycken. Det hävdas åtminstone på nästa emaljskylt, som är röd med grön kant.

Båda emaljskyltarna kom till rätta idag under min städning på loftet. De saker som jag vill spara blev synliga när jag kastade ut allt skräp som inte längre kan anses uppfylla kriteriet "bra att ha". Ut kastades dock inte en gammal fruktlåda i trä som visade sig innehålla olika uråldriga cykel-, moped- och bildelar. En nummerplåt, en trevlig S-skylt i lättmetall, en lejontass för avgasrör, ett säkerhetsbälte, emblemet till en DKW och många flera saker, som säkert aldrig kommer till nytta...




Från Pommac till Meditol

$
0
0
Så som den unge mannen med tandemcykeln uttrycker sig, inser jag att han egentligen tycker bäst om Champis! Det är ju alls inte flaskorna med Pommac, som han vill ha framför sig att se fram mot! Reklam för drycken Pommac ska det i alla fall föreställa och den är hämtat från tidningen Se nr 31/1948.

Ur tidningen Se - men ur nummer 15/1946 - kommer annonsen för halstabletten Meditol. När jag läser texten i annonsen förstår jag att jag ingenting begriper om dans. Halsens betydelse är alltså mycket större än jag visste, kanske rentav lika stor som benens och fötternas betydelse för en sångare? En sak till. Man ska visserligen inte lägga allt för stor vikt vid enskilda bokstäver, men läs på asken och inse vad som händer om bokstaven F ramlar bort: Dr. K. A. Ries. Alla tandläkares allra värsta antagonist!

Från semester till leopard

$
0
0
Nu är det semestertider! Vissa bloggare gör uppehåll, men jag - som vanligtvis är väldigt sporadisk - fortsätter som vanligt. Det kanske rentav blir fler inlägg än vanligt?

Här kommer två omslag till Tidningen Rekord, alltså den tidning som till 1956 hette Rekordmagasinet
I juli 1964 och 1963 var det badflickor eller pinuppor som prydde omslagen. På nummer 28/1964 var det en flicka på en klipphäll som aviserade semesterläsning. På omslaget till nummer 27/1963 var det istället en leopard på en klipphylla som skrämde en flicka så svårt att hon tappade överdelen till sin bikini!

Från Avx 40 nr till A 323

$
0
0
Det handlar alltså om två modeller av automatiska abonnentväxlar från Televerket. Bilderna man ser på broschyrerna är inte själva telefonväxlarna. Telefonväxlarna skulle placeras i särskilda rum, där de s k stativen skulle ställas upp. Varje fullutrustat stativ vägde cirka 700 kg och hade måtten 1900x1200x450 mm. Antalet stativ berodde på hur många internanslutna nummer växeln var avsedd för. Vad är det då för apparater man ser på broschyrernas omslag? När det gäller Avx 40 nr så ser man det s k växelbordet och broschyren för A 323 visar den s k kopplingsapparaten.

Gammal teknik? Visst, långt innan någon började tala om trådlösa nätverk! Växelbordet till Avx 40 nr ser ut som något från 1930-talet (broschyren är dock tryckt 1976) medan kopplingsapparaten till A 323 verkar vara en produkt från 1960-talet (broschyren har tryckåret 1974).

Jag tycker det verkar vara mycket mera trevligt att koppla sladdar än att trycka på knappar och dessutom har telefonisten som drar i sladdarna en mycket snyggare blus är hon som trycker på knappar. Så om jag stod i valet mellan växlar, skulle jag välja Avx 40 nr.

Från Peugeot 404 till Volkswagen 1500

$
0
0
Drömmen om sommaren och hur man kanske upplevde den. Två liggande omslag från tidningen Motorföraren från april 1963 och från juli 1962. I april 1963 drömde man om den kommande sommaren genom att visa en bild - som ser ut att vara tagen på en halländsk sandstrand - som visar campinglivets nödvändiga utrustning, tält, campingbord, campingservis, parasoll och dykarutrustning. I förgrunden begrundar en kvinna sina nyköpta vattenskidor från Sandströms skidfabrik i Lindesberg; dels skidan Florida slalom och en annan som heter Lux sport (?). Vattenskidorna ligger i baksätet på en Ockelbo plastbåt med en Archimedes utombordare. Längst ner vid strandkanten ser man den karaktäristiska vindrutan på Peugeot 404.

Vid en annan strandkant eller snarare ur en annan vattenyta sticker en lättklädd kvinna upp i sällskap av några näckrosor. På gräsmattan intill väntar en Volkswagen 1500. Så kunde man alltså uppleva och tillbringa juli 1962.

Från Lotta till Merit

$
0
0
I september 1973 spelade Lotta och Sven Ove Hedlund in skivan Oldies but goodies. Producerade gjorde Svenne tillsammans med Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Skivbolaget var alltså Polar och skivan har skivnummer POLS 251. På omslaget hänger Lotta och Svenne avslappnat på en Chevrolet Bel Air ´56. Drygt fem år tidigare producerade Mats Olsson den 30 maj och 6 juni 1968 i Europa films studio en skiva med Merit Hemmingson och hennes hammondorgel. På omslaget kan man läsa: "Merit takes up each catchy tune and gives it a new rendering. Every performance i power packed and delivered straight from the hip. A beauty, funky sound that her backing band swings with enthusiastically... and you will too." Skivan heter kort och gott Merit Hemmingson Plays och har skivnummer CAS 22. På omslaget hänger Merit avslappnat på en Hammondorgel.


Från Fan till Anna Britta

$
0
0
Boken Svenska ordstäv utkom första gången 1929. Den är skriven av författaren, journalisten och politikern Fredrik Ström, känd för att han var partisekreterare i tre politiska partier: Socialdemokraterna, Socialdemokratiska vänsterpartiet och i Sveriges kommunistiska parti. Ordstäven är ganska kluriga, men ofta helt poänglösa. De är även tämligen barnförbjudna, men framförallt är de omoderna...


Från tjugo till femton

$
0
0
20 miljoner och 15 miljoner bilar handlar det om! Någon gång runt årsskiftet 1947 - 1948 passerade Chevrolet (eller var det GM?) 20 miljoner tillverkade personbilar. Fotot är väldigt trevligt där man ser en representant för varje kategori av bilbyggare. Tråkigare är fotot från juli 1983 då Mazda passade på att passera 15 miljoner tillverkade bilar. Då verkar det som om endast chefer och näringslivsrepresentanter fick delta...

Från Anna-Lena till Atom-Ante

$
0
0
1963 utgavs singelskivan Kärlek på lasarett med Anna-Lena Löfgren. Skivan har nummer MEP 9094. Redan fyra år tidigare, 1959 utkom singelskivan Atom-Ante med Stig Grybe och Sven Lycke. Skivans nummer är KNEP 104.

Det här är inlägg nummer 249 här på bloggen. Konceptet som jag hittills har använt i rubrikerna, "Från .... till .....", kommer jag sluta med från och med nästa inlägg. Det började som en nödlösning, när jag inte kunde formulera en vettig rubrik. Sen blev det till en lustig grej som jag länge har varit trött på! Inlägg nummer 250 kommer alltså att få en helt vanlig rubrik.

Sprattlande ben

$
0
0
Ingen teaterscen utan revy och ingen revy utan en rejäl portion bensprattel. Ju mer nakna ben desto bättre. Ragnar Klange var under 1930- och 1940-talet chef för folketshusteatern i Stockholm och satte nästan årligen upp en revy där. I revynamnen ingick alltid ordet Folket. Säsongen 1936-37 hette revyn Folket i bild och medverkade gjorde bl a Nils Poppe, som ses i mitten av den övre bilden. Revy nummer två spelades 1934-35 och hette Folkets palett där Sigge Fürst var en av skådespelarna. Sigge står bakom flicka nummer två till vänster på den undre bilden.

I kioskdeckarnas värld

$
0
0

"Levethan Security Co hade som huvuduppgift att transportera och övervaka enorma penningsummor, som skickades från en kontinent till en annan...", så lyder början på baksidestexten till boken Den stora dollarkuppen (Wennerbergs förlag, 1960)

"Sällan eller aldrig stod den tuffe Matt Hughes handfallen inför de ofta till synes olösliga problem han fick att brottas med under sin privatdetektiva verksamhet", kan man istället läsa på baksidan av Skräcken från undre världen (Wennerbergs förlag, 1953)

Viewing all 56 articles
Browse latest View live